lauantai 16. marraskuuta 2013

Kipuja, kammoja & koruja

Viimeksi olikin puhetta niistä lisäsairauksista ja kaikesta mille sokeritauti voi altistaa herkästi... Olisi pitänyt koputtaa puuta - Taas !

Jännetuppitulehdus, vielä tarkemmin Värttinäluun puikkolisäkkeen alueen jännetuppitulehdus. Lääketieteellisesti minä tajuan jännetuppitulehduksesta sen verran, että kipeää tekee, oli kivun aiheuttaja nimeltään mikä vain.

Tällä viikolla minulla oli maanantai vapaa, joten aloitin työviikkoni vasta tiistaina (vuorotyön mahteja, maanantaivapaat!). Puolenpäivän aikaan rannettani alkoi pakottamaan, mutta annoin sen olla, kun ei vielä kokoaikaa pakottanut. Keskiviikkona kipu alkoi olla voimakkaampaa ja tietyt asiat, esimerkiksi tietokoneen hiiren käsittely tuntui tosi pahalta, niinkuin kirjoittaminenkin ja monet muut arkiset työhommelit. Iltaa kohden päätinkin siinä siirtää seuraavan päivän työvuoroni iltavuoroksi, jotta pääsin kotikaupungissani aamulla ajoissa lääkärille ja siitä vielä töihin Tampereelle ajoissa (työmatkaani kun menee 1,5h per päivä). Aika nopeasti epäilinkin ranteessa olevan jotain jännetuppitulehduksen tapaista, mikä on näin parturi-kampaajien työssä hyvin yleistä.. Nopea googlaus aiheesta ja Niimpäniin! "Sokeritauti altistaa jännetuppitulehdukselle..."
Lääkäri totesikin melko nopeasti ranteitani pyöriteltyään, että mikä ranteissani on vikana. Minulla kun ei ikinä ennen ole ollut mitään ongelmaa ranteideni kanssa, ennen tätä viikkoa. Eikä ennen diabetesta. Mietinkin tässä vain, että voiko tämä diabetes oikeasti olla jo osillaan tässä diagnoosissa, vai onko kyse vain huonosta yhteensattumasta? Tiedä häntä! Inhottavinta tässä jokatapauksessa on, että kipu säteilee koko käsivarteen ja toinenkin käsi näyttää osaavan saman kivun.. No, ei auta kuin lepo ja lääkäri määräsikin yli viikon kestävän sairausloman.. Eli hyviä leffaideoita otetaan vastaan! ;)

Toinen ensimmäinen minulle uusi juttu oli viimeöinen hypoihin herääminen. Heräsin ja olo oli todella kumma, mutta jotenkin kaiken väsymyksen seasta arvasin sen johtuvan varmaankin matalista sokereista ja onnistuinkin kävelemään (seiniä pitkin) keittiöön tankkailemaan sokereita. Vähän tuo  yöhypoilu ajatuksena säikäytti, mutta onnekseni sentään heräsin, eikä mitään sen suurempaa kohtausta päässyt tapahtumaan. Mehulasillisen juotuani, kun onnistuin kaiken uni- ja hyposekavuuteni jälkeen mittaamaan verensokerini, näytti mittari 3,3. Olo oli todella sekava, näkökenttä hypähteli ja pelkkä fakta yöllisestä matalasta verensokerista pelotti, ne kun voivat olla hengenvaarallisiakin, jollei niihin herää.. 

Nuo matalat verensokeritkin ovat aika kummallisia. Välillä oireilen selkeästi hypoja verensokerin ollessa esimerkiksi 4,5 ja toisinaan kun verensokeri tippuu vaikka 3,2:een on olo ihan normaali... Mistähän sekin johtuu?
Matalin verensokerini tähän asti on tainnut olla 2,2. Ensin takkusi ajatus ja sitten tulikin jo todella huono olo, kylmäkuumakylmäkuuma, tuskahiki, voimattomuus, tärisyttää, vapisuttaa ja tajunnan taso alenee.  Äkkiä SOKERIA!

Aijemmin tosiaankin ajattelin, kun kuljen paljon yksin jokapaikassa, että sellainen Diabetes -ranneke voisi olla hyvä. Lähipiirini muistutteli kanssa, kuinka hyvä sellainen minulla olisi olla. Sitten mieleni muuttuikin. Talvi tulee, tulee pitkähihaiset paidat, takit ja hanskat ranteiden suojaksi, jos jotain minulle sattuisi kuinka moni ihminen hoksaisi tutkia ranteeni mahdollisen sairaskorun varalta? Ei varmaan yksikään keskellä pakkasta?
Sen jälkeen sainkin tämän tähänastisista mittauksistaa  matalimman, Vs 2,2. Mitä jollen olisikaan istunut kaverini autossa silloin, vaan bussissa keskellä hälinää ja taju olisikin lähtenyt? Ja toisaalta, auttaa se ranneke ainakin hoitohenkilökuntaa? Hmm..
Ranneke rupesi sittenkin kutkuttamaan ja pian huomasin selailevani jo erilaisia rannekkeita! Oho, eipäs ne olekaan hassumman näköisiä ja liikaa huomiota herättäviä, no, kokeillaan!

 Ja kappas vain! Tällaisen Diabetes -rannekkeen kävin noutamassa tällä viikolla postista! :) Vähän se on vielä hivenen suurenoloinen, mutta keikkuu ranteessa pienennyttämistä odottaen! Kuvan ylempi rannekoru on vanha magneettikoruni. 

Ja pahoittelen, ettei viime postauksessa mainitsemani labrakokeiden tulokset olleet tulleet vielä tätä postausta kirjoitellessani! Niiden saavuttua, lupaan vähän aukoa labratestien tuloksia, mikäli minäkään niitä tulen ymmärtämään! :)

Ensikertaan toivottavasti positiivisemmissa merkeissä! :)






5 kommenttia:

  1. Muistan kun miettisin silloin diagnoosin saatuani että millaiset ne hypo-oireet mahtavat sitten olla ja sittenhän sekin aika koitti kun hypoon heräsin ja jotenkin sitä tiedosti heti mistä oli kyse ja hapuili keittiöön syömään sokeria :D
    Minulla on myös samanlainen koru(pienennetty kanssa) mutta vaikka alussa olinkin sitä mieltä että on hyvä olla olemassa koru josta ihmiset tietävät mitä sairastan, en ole sitä kahta kertaa useammin käyttänyt. Lompakossa on kyllä "minulla on diabetes" kortti mutta näkyvän korun esillä pitäminen...se antaa olon että olen sairas. No sairashan minä olenkin mutta se konkretisoi asian jotenkin vielä enemmän. Pumppuhoitoakin olen miettinyt mutta en tiedä, tuntuu taas että kynillä elo on vapaampaa kun ei ole mitään härpäkettä vartalossa kiinni muistuttamassa sairauden olemassaolosta.

    Itse kävin myös tällä viikolla labrakokeissa ja tulokset kuulen varmasti maanantaina lääkärikäynnillä. Harmi vain, että mulla on antibioottikuuri ja flunssa niin niiden kokeiden tulokset ei ole aivan paikkaansa pitäviä.

    -C

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noi hypot on kyllä viheliäitä.. Korua kun pitää kahden muun korun kanssa samanaikaisesti, niin se tuntuu enemmän "vain" normaalilta korulta! :) Totta on, että välillä koko sairauden olemassaolon tiedostaminen ottaa päähän, mutta minkäs sille voi. Onneksi olen säästynyt muilta isommilta sairauksilta..
      Paranehan pian! :)

      Poista
  2. Yöhypot on jotain niin jännää. Yhtäkkiä vaan herää sillai "Woooow what the hell is happening here?" ja on ihan sekanen olo :D Just toissayönä heräsin arvoin 2.7 . Diabeetikkona olo sillon ku on kipeenä on yhtä tuskaa. Sokerit on heittelee ku mikäki vuoristorata. Viimeks ku olin kipeenä nii sokerit oli koko aika siellä jossain 22.4 pinnassa ja yhtäkkiä saattoivat laskea jopa 1.6 arvoihin. Tosta sokereiden huonosta tasapainosta tulee kyllä niin kauhee olo että huhhuh.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta Sami! Pelkkä tuo jännetuppitulehdus saa verensokerit sinne 14-17 tuntumiin, eikä niitä saa alas millään.. Paitsi näköjään yöllä... Välillä jos verensokerit kirii sinne melkein 17 ja siitä putoo tuntien päästä sinne 4:ään niin olo on iha takkune koko päivän! :( :o
      Mutta onneksi niitä on harvemmin! :)

      Poista
  3. Hei Elina!

    Aloitin itse kirjoittelun eilen samasta aiheesta blogissa: insuliiniton.blogspot.fi Jos kiinnostaa niin käyhän lukemassa ensiajatukseni :)

    VastaaPoista