sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Käymme yhdessä ain

Mä oon varmaan koko Suomen sitoutumiskammoisin ihminen kaiken suhteen.
En halua mitään sitovia juttuja, oli ne sitten mitä ikinä tahansa.
Ja nyt sitten kuitenkin pitäisi sitoutumiskammoisena ihmisenä olla naimisissa diabeteksen kanssa koko loppuikä?

Koska liittomme D:n kanssa on vielä tuore, oli viime keskiviikkona ensimmäinen lääkärikontrollini. Siellä kysellään kuulumiset ja jaksamiset, katsellaan vähän miltä ovat verensokerit näyttäneet viime käynnistä, mietitään yleisesti hoitoa ja katsellaan labrakokeiden tuloksia.. Niin, tai niinhän sen kuuluisi mennä.. Tämä tyttö kun unohti labrakokeet tyystin ja muisti käydä verikokeissa vasta samaisena aamuna. Ja kuten arvata saattaa ei unohtelu loppunut tähänkään.. Matkalla lääkäriin muistin unohtaneeni myös verensokeripäiväkirjan kiireessä kotiin. Eli juurikin sen vihkosen, minne minun ainakin kuuluisi kirjoittaa säntillisesti kaikki verensokeriarvoni ja insuliinimäärien pistämiset.. Sillälailla!

Kuvaavin sana lääkärikäynnistä kokonaisuudessaan on varmaankin sana myllertävä. En tiedä onko se edes sana, mutta kuvaavin se silti on.. Myllertäväksi sen kontrollikäynnin teki se, että kuulin ja omaksuin paljon uutta  (ottaen siis huomioon että noin 5 kuukautta sitten en tiennyt mitään diabeteksesta). Laboratoriokokeilla ja kontrollikäynneillä seuraillaan muunmuassa keliakian riskiä, mitä en tiennyt. Toivottavasti sitä ei ole, eikä tule. Pitkäaikaissokerit pääsevät myös syyniin lääkärin silmän alla. Niitä tutkitaan, koska ne kuvaavat parhaiten hoidon onnistumista ja niitä seurailemalla voidaan hyvin puuttua esimerkiksi lisäsairauksien ennaltaehkäisemiseen. Lisäsairauksien listahan on diabeteksen kohdalla pitkä ja synkkä. On silmänpohjien rappeutumista, sydän- ja verisuonisairauksia ja kaikkea muuta mitä en halua edes muistella.. Onneksi niitä esiintyy 'vasta' kun diabetesta on sairastanut monia vuosia, eikä niitä juurikaan esiinny ennen viidettätoista sairausvuotta ykköstyypeillä.

Loppujenopuksi on se aika ankaraa, että yhtäkkiä onkin diabetes ja seuraavassa hetkessä jo vähän totutellaan ajatukseen, että kun diabeteksen kanssa elää parisenkymmentä vuotta niin alkaakin jo paukkua.. Ja sen kanssahan on elettävä, tästä liitosta kun ei eroa saa hakemallakaan!

Joten taidanpa tästä lähteä mittailemaan sokereita ja vaikuttamaan tulevaan! ;)



5 kommenttia:

  1. En tiennyt minäkään että noilla kontrolleilla ja kokeilla seurataan keliakiankin riskiä ;o

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niimpä, näin kuitenkin lääkärini sanoi! Saapa nähdä, onko sellaista, jostain kumman syystä ei labratulokseni olleet tulleet vielä kun kävin lääkärillä! :) Olihan testeistä jo se.. Pari tuntia? Oho! :)

      Kerron labratuloksistani, kun saan ne! :) Lupasivat postitella niitä sitten myöhemmin! ;)

      Poista
  2. Mikä hoitomuoto sul on?? :) Onks kivaa sairastaa d1?? (siis sillai et ottaisitko mielummin epilepsian, syövä, tai ms:n (mun vanhemmil on noi kaikki äitil syöpä ja epilepsia ja iskäl tosi vaikehoitone ms))

    VastaaPoista
  3. Näistä kirjoituksistasi oikein huokuu hämmästyttävän positiivinen ja iloinen asenne. Hienoa!

    Sen verran kommentoisin tuota lisäsairausasiaa, että vaikka diabeetikolle maalaillaankin aika ankeita tulevaisuudenkuvia, ei liitännäisten ilmaantuminen ole mikään kiveen kirjoitettu asia.

    Suomessa diabeetikoiden HbA1c-mediaani taitaa olla jossain 8 %:n hujakoilla. Toisin sanoen yli puolella diabeetikoista hobis on huolestuttavan huono. Ja eikä sekään kovin hyvä ole, jos lukema jää vain vähän 8 %:n alapuolelle.

    Ei siis mikään ihme, että tilastojen valossa lisäsairauksien ilmaantuminen on hyvin todennäköistä. Mutta ei diabetes automaattisesti vedä lisävihollisia puoleensa, vaan nimenomaan huonosti hoidettu diabetes. Mitä lähempänä terveen ihmisen arvoja sokerivammaisen lukemat pysyvät, sitä pienempi on diabeettisten liitännäisten riski.

    Olet tuore diabeetikko, ja tässä vaiheessa koko homma onkin vielä pientä sähläystä ja opettelua. Rikkinäisen haiman tuuraaminen ei ole mitään helppoa puuhaa, ja hoitorutiinien vakaan perstuntuman kehittyminen viekin helposti kuukausia tai jopa vuosia - uusia ahaa-elämyksiä voi tulla vaikka päivittäin.

    Pidä siis jatkossakin mieli tuolla tavalla kirkaana äläkä annan vastoinkäymisten lannistaa. Positiivinen asenteesi on yksi tärkemmistä voimavaroistasi, ja se luo vakaan pohjan kaikelle muulle.

    Äläkä ikinä sorru uskomaan niitä, jotka sanovat, että jokin asia diabeteksen hoidossa ei ole mahdollista!

    Tsemppiä tulevaan ja tervetuloa kerhoon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mika oikeassa olet! Koko diabetes tuntuu olevan yhtä vuoristorataa! Juuri kun Luulet tietäväsi mukamas paljon, hoksaat kokoajan uutta ja uutta! :) Erilainen asenne auttaa sokeritaudinkin opettelussa melkoisesti, aijonkin siis pitää mielen avoinna vastasuudessakin! :) Ja virheettöömyys ei tee täydellistä, joten suotakoon inhimillisyys dipan hoidossakin! :)

      Kiitos tsempistä! :)

      Poista